noutati legislative

20.09.2010

Legea privind protectia drepturilor persoanelor cu handicap a fost modificata

Luni, 20 septembrie 2010, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Modificarile se refera la:
– reglementarea procesului de reevaluare a persoanelor cu handicap;
– extinderea sferei de competenţă a Comisiei Superioare – cu activitate decizională în soluţionarea contestaţiilor la certificatele de încadrare în grad şi tip de handicap;
– introducerea acţiunii de suspendare a dreptului la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale, până la încheierea procesului de reevaluare, ca urmare a recomandărilor cuprinse în documentele întocmite în urma unor acţiuni de control;
– anularea încadrării în grad şi tip de handicap pentru persoanele adulte cu handicap, dacă în urma reevaluării nu se menţine încadrarea în grad de handicap, precum şi intrpducerea de sancţiuni în cazurile în care certificatele de încadrare în grad de handicap au fost acordate nejustificat.

Ioan Botiş, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a declarat: „Noi ne orientăm doar spre acele cazuri care prezintă suspiciuni, şi pentru a rezolva aceste cazuri în cadrul Legii 448 am introdus o modificare prin care înfiinţăm comisii de reevaluare a acestor cazuri, unde există suspiciuni. Aceste comisii vor fi întocmite la nivel central şi vor fi mobile. În lista persoanelor care vor face parte din aceste comisii – şi aici mă refer doar la medici – se vor regăsi specialişti din toată ţara. Prin extragere vom forma comisii de câtre 2-5 persoane, iar aceste comisii se vor deplasa în fiecare judeţ şi vor evalua sau reevalua fiecare dosar care a fost supus acestui proces. Sunt persoane cu atestat de nevăzător care aveau permis de conducere.”