Ce este medierea

Medierea, ca procedura alternativa de solutionare a conflictelor, reprezinta solutia optima in climatul actual, in care asistam la diverse tipuri de conflicte ce necesita o solutionare rapida si eficienta in afara salilor de judecata.

Conform art. 1 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, medierea „reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor”. Medierea constituie „o activitate de interes public” [art. 4 alin. (1) din Legea nr. 192/2006].

Rolul mediatorului este de a facilita comunicarea in vederea obtinerii unei solutii avantajoase pentru toate partile implicate. Mediatorul va respecta atat principiile medierii (autodeterminarea partilor, nediscriminarea, independenta, neutralitatea si impartialitatea, confidentialitatea, accesibilitatea), cat si drepturile si interesele legale ale partilor implicate in mediere.