informatii utile

Dictionar juridic

Vadul comercial
(achalandage), reprezinta puterea sau capacitatea comerciantului de a atrage clientela. Factorii care influenteaza vadul comercial se grupeaza in doua categorii: a) factori interni – obiectivi (locul amplasarii sediului social sau magazinului, calitatea produselor sau serviciilor) – si subiectivi (publicitatea comerciantului, calitatea personalului angajat); b) factori externi: reputatia bancherilor, a clientilor sau a partenerilor de afaceri ai comerciantului.

Valoare totala
(in intelesul O.G. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing), reprezinta valoarea totala a ratelor de leasing la care se adauga valoarea reziduala.

Viciu de consimtamant
Situatie de fapt care altereaza vointa juridica a partii la inche­ierea unui act juridic care afecteaza fie libertatea expri­marii vointei, fie caracterul ei constient si care indreptateste anularea actului respectiv. Constituie viciu de consimtamant: eroarea, dolul, violenta, precum si, in anumite cazuri, leziunea. Consimtamantul viciat nu este valabil, iar partea a carei vointa a fost afectata de un viciu de consimtamant poate sa ceara in justitie anularea actului la care a consimtit nevalabil.

Virament
Transfer de fonduri ce se efectueaza din contul unei persoane in contul alteia, cand ambele persoane au fiecare cate un cont separat la banca.

Vocatie succesorala
Calitate a unei persoane de a fi indrituita sa vina la succesiunea unei persoane in temeiul legii sau a unui testament. in cazul mostenirii legale au vocatie succesorala: a) rudele in linie dreapta, descen­denta sau ascendenta, ale de­func­tului; b) rudele colaterale ale acestuia pana la gradul IV inclusiv (fratii si surorile de­functului); c) sotul supravie­tuitor. Rudele defunc­tului care au vocatie succesorala sunt impartite de lege in patru grupe, denumite clase de mostenitori, care sunt che­mate la succesiune in ordine.