informatii utile

Dictionar juridic

Jonctiunea posesiei
Operatiune juridica, ce consta in adaugarea la durata posesiei actuale a posesorului, a tim­pului cat lucrul a fost posedat de autorul sau. Prin efectul jonctiunii posesiei, cel de‑al doilea posesor profita de timpul cat a durat posesia autorului sau, spre a uzucapa bunul. Jonctiunea posesiei este intotdeauna posibila, dar are caracter facul­tativ, in sensul ca posesorul actual poate opta intre a con­tinua posesia inceputa de au­torul sau si a incepe o noua posesie in persoana sa. in cazul in care posesorul actual se prevaleaza de posesia autorului sau, are obligatia sa continue cu toate calitatile ori viciile aces­teia; el nu poate schimba in avantajul sau natura posesiei anterioare. Jonctiunea este posibila numai in urmatoarele conditii: sa fie vorba de o posesie adevarata, caci simpla detentie nu poate fi unita cu o posesie; cel ce invoca unirea posesiilor sa fie succesor in drepturi al autorului, fiindca uzucapatorul unei posesii nu‑si poate uni propria lui posesie cu aceea a persoanei pe care a inlaturat‑o de la succesiune.

Judecata in lipsa
(art. 242 c.pr. civila) solu­tionarea litigiului in lipsa uneia din parti sau chiar a ambelor parti, in acest din urma caz numai daca una dintre ele a cerut in scris judecarea in lipsa. Se poate face numai daca partile au fost legal citate sau au termen in cunostinta. Nu este admisa in procesul de divort, in ceea ce priveste reclamantul, deoarece lipsa acestuia de la sedinta de conciliere duce la suspendarea judecatii, iar lipsa lui la un termen de dezbatere in sedinta publica are drept consecinta respingerea cererii ca nesus­tinuta.

Juris et de jure
Locutiune latina exprimand ideea ca o prezumtie legala are caracter absolut, neputand fi combatuta prin nici un alt mijloc de dovada.

Just titlu
Titlu translativ de pro­prietate (vanzare‑cum­parare, donatie, schimb etc.) care fara a indeplini conditiile de valabilitate cerute de lege, da totusi posesorului de buna cre­dinta dreptul de a culege fruc­tele bunului respectiv sau de a dobandi proprietatea asupra acestuia prin prescriptie.