informatii utile

Dictionar juridic

Heredium
Totalitatea bunu­rilor succesorale.

Holdingul financiar
Reglementat de O.U. nr. 99/2006, ca fiind o societate‑mama, institutie financiara ale carei filiale sunt exclusiv institutii de credit sau sunt in principal institutii de credit ori institutii financiare, dar cel putin una sa fie o institutie de credit.

Holdingul mixt de asigurare
O societate‑mama, alta decat o societate de asigurare sau o societate de asigurare dintr‑un stat tert ori o societate de reasigurare sau un holding de asigurare, care include printre filialele sale cel putin o societate de asigurare.Drept

Hotarare definitiva
Hotarare judecatoreasca care nu este susceptibila de a fi recurata. Au acest caracter: a) hotararea instantei de fond care nu a fost atacata cu recurs sau, fiind atacata cu recurs, jude­carea acesteia s‑a perimat sau recursul a fost respins; b) hotararea data de instanta de recurs prin care aceasta rezolva fondul pricinii; hotararea definitiva se bucura de puterea lucrului judecat; ea pastreaza aceasta putere chiar si atunci cand se afla in curs de judecare a contestatiei in anu­lare sau o cerere de revizuire; orice hotarare definitiva are autoritate de lucru judecat pana nu va fi inlocuita printr‑o alta hotarare.