informatii utile

Dictionar juridic

Factoringul
Este contractul incheiat intre o parte, denumita aderent, furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii, si o societate bancara sau o institutie financiara specializata, denumita factor, prin care aceasta din urma asigura finantarea, urmarirea creantelor si prezervarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.

Fidejusiune
Garantie per­sonala, ce se realizeaza printr‑un contract prin care o persoana numita fidejusor se obliga fata de un creditor sa exercite obli­gatia debitorului in eventua­litatea neinde­plinirii obligatiei de catre respectivul debitor.

Forfetarea
Este contractul prin care un vanzator sau prestator de servicii isi vinde creantele pe care le are asupra unui cumparator sau beneficiar unei societati bancare sau unei institutii financiare specializate, contra unei taxe de forfetare.

Franciza
Este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.
a) Francizorul este un comerciant care este titular al drepturilor asupra unei marci inregistrate; drepturile trebuie sa fie exercitate pe o durata cel putin egala cu durata contractului de franciza; confera dreptul de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu; asigura beneficiarului o pregatire initiala pentru exploatarea marcii inregistrate; utilizeaza personal si mijloace financiare pentru promovarea marcii sale, cercetarii si inovatiei, asigurand dezvoltarea si viabilitatea produsului.
b) Beneficiarul este un comerciant, persoana fizica sau juridica, selectionat de francizor, care adera la principiul omogenitatii retelei de franciza, asa cum este ea definita de catre francizori.

Fuziune
Forma a comasarii care consta in contopirea a doua sau mai multor persoane juridice in scopul crearii unei persoane juridice noi. Au ca efect, ince­tarea existentei persoanelor juridice contopite si con­sti­tuirea unei persoane juridice noi. Fuziunea este operatiunea prin care: a) una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei alte societati, in schimbul repartizarii de actiuni la societatile beneficiare si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate; b) mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei societati pe care o constituie, in schimbul repartizarii de actiuni la societatile beneficiare si, eventual, a unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate, catre actionarii societatii divizate.